Ali ste upravljanje tveganj že prilagodili COVID-19 in zakaj je to pomembno?

Kar je še na začetku letošnjega leta izgledalo kot motnja, ki bo minila v nekaj tednih, je postalo vzrok svetovne krize z dolgoročnimi in nepredvidljivimi posledicami. Zato ocene tveganj, ki so držale še pred nekaj meseci, v številnih dejavnosti danes zagotovo ne veljajo več.

Kaj se je zgodilo doslej in kaj lahko še pričakujemo?


Celotno svetovno gospodarstvo lahko razdelimo v tri glavne skupine podjetij.

V prvi so tista, ki so zaradi pandemije
povečala prodajo in imajo celo potrebe po širitvi svojih zmogljivosti. V drugo skupino prištevamo podjetja, ki krizo sicer občutijo, vendar jo prestajajo brez večjih pretresov. V tretji skupini pa so dejavnosti v globoki krizi, zaradi katere v podjetjih odpuščajo ali so celo že propadli.

Naslednja pomembna posledica je
poslovanje na daljavo. Po prvem šoku zaradi karantene so se podjetja in druge organizacije prilagodili z delom od doma in s srečanji na daljavo, potrošniki pa s spletnim nakupovanjem in dostavo na dom.

Hkrati so motnje pri nabavi izdelkov, materialov in surovin marsikatero podjetje prisilile, da je temeljito
prevetrilo svoje dobavitelje. Prednost pred cenejšimi, vendar oddaljenimi in manj zanesljivimi, so dobili morda nekoliko dražji, a bližji in zanesljivejši poslovni partnerji.

Zaradi negotovih razmer so v podjetjih poskrbeli tudi za
večje likvidnostne rezerve ter se odpovedali nekaterim manj nujnim stroškom in vložkom.

Gospodarstvo je povezano v nabavno prodajne verige, zato odpovedi množičnih prireditev, športni dogodki brez gledalcev, prekinjeni turistični tokovi in ostale posledice vplivajo na številne druge dejavnosti, ki jim dobavljajo izdelke in zanje izvajajo storitve, kar se bo ponekod pokazalo šele čez čas.

Napovedi, da COVID-19 še ne bo kmalu konec in da lahko pričakujemo nove pandemije, so resno opozorilo, da verjetno še dolgo – ali morda celo nikoli več – ne bo, kot je bilo.

Vse navedeno je dovolj tehten razlog, da ponovno razmislimo o tveganjih in se nanje v največji možni meri pripravimo.

 

Kajti upravljanje tveganj ni samo formalnost, s katero se ukvarjamo enkrat ali nekajkrat letno, temveč je namenjeno spremljanju vsakodnevnega poslovanja ter zgodnjemu opozarjanju in preprečevanju kriznih situacij na vseh področjih.

Če vas zanima, kako dosežemo njegovo praktično uporabnost, nam pišite na [email protected] in z veseljem vam bomo svetovali na podlagi naših dolgoletnih izkušenj.